Moje eksperymenty w kuchni
Blog > Komentarze do wpisu

Bigos pieczony

Bigos pieczony według przepisu mojej mamy, która najczęściej go piecze zamiast gotować, bo jest ciągle w biegu i po prostu wrzuca go do piekarnika, ktoś tam w domu zawsze popilnuje.. :)  Smak jest wspaniały, a jeszcze lepszy kiedy bigos jest podsmażany dzień lub dwa po upieczeniu.

Składniki:

  • 3 kg kapusty kiszonej (lub pół na pół ze świeżą)
  • kilka rodzajów mięs (np. 1 golonka, 0,5 kg żeberek, 0,5 kg łopatki, 0,5 kg podgardla, jeszcze lepiej wołowina lub dziczyzna)
  • 30 dkg kiełbasy (opcjonalnie)
  • 10 dkg grzybów suszonych
  • 1 cebula
  • mąka i masło do zasmażki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, 2 łyżeczki soli, majeranek, kilka ziaren jałowca, może być trochę przyprawy do bigosu
  • opcjonalnie pół szklanki czerwonego wina (wytrawnego)


Kapustę wypłukać dwukrotnie, gotować 1 godzinę, wystudzić i wycisnąć. Golonkę, żeberka i łopatkę ugotować do miękkości, po ostudzeniu pokroić. Grzyby podgotować i po ostudzeniu pokroić. Podgardle podsmażyć, dodać cebulkę i jeszcze chwilę smażyć. Kiełbasę pokroić w ćwiartki. Wszystkie składniki wymieszać i dodać do kapusty. Dodać przyprawy, koncentrat pomidorowy i wino, jeśli używamy. Na koniec zrobić zasmażkę i wlać do kapusty. Przełożyć do rondla i piec około 2 - 2,5 godziny w temperaturze 200C. Najlepszy jest na drugi dzień i w kolejne dni, kiedy go odgrzewamy.

Z tej ilości składników wychodzi dość dużo bigosu, można go zawekować i przechowywać w słoikach w lodówce lub zamrozić. W końcu jeśli robimy to tradycyjne danie, to hurtem :D, żeby starczyło na dłużej.. Smacznego!

fot. kopytka.blox.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone

 

Bigos z kapusty kiszonej i świeżej.

Bigos pieczony - duża porcja.

poniedziałek, 22 listopada 2010, martie2010

TrackBack
TrackBack URL wpisu:



Locations of visitors to this page