Moje eksperymenty w kuchni
Blog > Komentarze do wpisu

Placuszki z gruszki

Ostatnio w programie "Rewolucja na talerzu" na TvnStyle znalazł się przepis na placuszki z gruszki (tutaj), wygl±dały bardzo apetycznie, do tego maj± mało kalorii, nie dodaje się do nich cukru, a i tak s± słodkie. Przepis sprawdziłam i jest godny polecenia, placuszki rozpływaj± się w ustach :)

Na placki:

  • 2 twarde gruszki
  • 3 łyżki m±ki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta cynamonu (ja dodałam również szczyptę imbiru)
  • sól
  • olej rzepakowy do smażenia

 

Na twarożek:

  • 250g  twarożka homogenizowanego 0% tłuszczu
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka miodu


Gruszki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gruszki powinny być twarde. Jeżeli będ± zbyt soczyste, ciasto będzie zbyt rzadkie i placki będ± się rozpadać.  Dodać m±kę, jajko, cynamon, sok z cytryny i szczyptę soli.
Dobrze wymieszać. Uformować małe  placuszki.  Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i smażyć placuszki aż nabior± złocistego koloru. Podawać z serkiem wymieszanym z mi±ższem wanilii i łyżeczk± miodu.

fot. kopytka.blox.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone

Nie mam akurat w domu m±ki pszennej pełnoziarnistej ani laski wanilii, ale ze zwykł± m±k± i cukrem waniliowym też wyszło ¶wietnie, jednak następnym razem użyję dokładnie tych składników z przepisu.

wtorek, 16 listopada 2010, martie2010

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
Go¶ć: Karolka, *.zone7.bethere.co.uk
2010/12/04 10:25:38
Zrobie dzisiaj, dam znac jak wyszly
-
Go¶ć: Karolka, *.zone7.bethere.co.uk
2010/12/04 15:28:25
Zrobilam i wyszly pyszne!
-
2010/12/04 20:03:03
Super! :D Mam nadzieję, że wszystkim w domu smakowały ;)
-
russkaya
2010/12/18 07:46:15
Z gruszkami...? O...takiej wersji jeszcze nie jadłam :)
-
Go¶ć: marta, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/07/22 16:38:26
a ja takie rozbie od zawsze trzy minuty i gotowe. wystarczy ruszyc głow±.
-
Go¶ć: SloiD, *.215.200.83-internet.zabrze.debacom.pl
2011/09/23 14:37:31
to jest moment :)



Locations of visitors to this page