Moje eksperymenty w kuchni
Blog > Komentarze do wpisu

Crepe Suzette

Już dawno chciałam spróbować najbardziej znanych francuskich naleśników zwanych Crepes Suzette i znalazłam ciekawy przepis na stronie Nigelli. Potrzebowałam tylko około 6 naleśników na deser, więc moje naleśniki są z mniejszej ilości składników (oryginalny przepis tutaj). Naleśniki sa fantastyczne, bardzo pomarańczowe, po prostu pycha!

Crepe Suzette, czyli naleśniki z sosem pomarańczowym. fot. kopytka.blox.pl

Składniki:

  • sok z 1 pomarańczy
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 80 g masła
  • 35g cukru
  • naleśników
  • 40ml likieru pomarańczowego (np. Grand Marnier)

W rondlu umieścić sok z pomarańczy, startą skórkę, masło i cukier. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć gaz i gotować na wolnym ogniu przez 5-10 minut, do czasu kiedy sos stanie się syropem.  Na dużej patelni ułożyć naleśniki, złożone w ćwiartki.
Wylać gotowy syrop na naleśniki i delikatnie podgrzać na małym ogniu przez 3 minuty.
Podgrzać likier pomarańczowy w rondlu po syropie. Kiedy naleśniki są już gorące, wylać podgrzany likier i podpalić całość. Podawać od razu.

poniedziałek, 14 lutego 2011, martie2010

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:



Locations of visitors to this page