Moje eksperymenty w kuchni
Blog > Komentarze do wpisu

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym

Naprawdę uwielbiam makarony! Mam kolejny szybki i prosty przepis na pyszną pastę, tym razem z łososiem. Sos wychodzi kremowy i fajnie komponuje się z łososiem. Jeśli chodzi o rodzaj makaronu, to polecam spaghetti lub świderki. Nim się obejrzycie - obiad będzie gotowy.

Składniki:

  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 100 g łososia wędzonego
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 3-4 plasterki sera koziego (opcjonalnie, jeśli lubicie)
  • 3-4 pieczarki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • makaron (świderki, spaghetti, penne lub inny)
  • starty parmezan

Makaron ugotować w osolonej wodzie.

W międzyczasie na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekaną cebulę i podsmażyć, gdy się zeszkli, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone pieczarki. Podsmażyć, aż z pieczarek wyparuje płyn (2-3 minuty). Wrzucić rozdrobnionego łososia, po minucie dodać ser kozi i śmietanę, smażyć mieszając jeszcze 2-3 minutki.

Doprawić - nie należy solić zbyt dużo, bo łosoś jest dość słony (można dorzucić jakieś swoje ulubione przyprawy). Do sosu wrzucić makaron i wymieszać na patelni, podawać od razu. Makaron nie musi być zbyt dobrze odsączony, 2-3 łyżki wody z gotowania sprawi, że makaron będzie w sam raz, nie wysuszy się nam (często powtarza to Jamie Oliver). Można posypać startym parmezanem lub innym twardym serem.

Spaghetti z łososiem i kozim serem w sosie śmietanowym. 

Świderki z łososiem i kozim serem w sosie śmietanowym.

piątek, 17 lutego 2012, martie2010

TrackBack
TrackBack URL wpisu:



Locations of visitors to this page