Moje eksperymenty w kuchni
Blog > Komentarze do wpisu

3 bit na biszkopcie

W mojej wersji 3 bita piekłam cienki biszkopt, ale jeśli zależy wam na czasie, to biszkopt można zastąpić herbatnikami. Jest dość słodkie ze względu na masę krówkową, ale pyszne i delikatne. Przepis inspirowany tą stroną. To drugi przepis z serii ciast-batoników, wcześniej robiłam już Snickersa.

Ciasto 3 bit na biszkopcie.


Składniki:

  • ciastka maślane lub herbatniki
  • polewa lub posypka czekoladowa

Biszkopt

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wlać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i piec około 15 minut w temperaturze 170C. Ja piekłam w foremce 25x35cm, ciasto wyszło więc dość cienkie, jeśli wolimy grubszy biszkopt, to trzeba użyć mniejszej foremki lub zwiększyć ilość składników.


Masa krówkowa

  • 1 masa krówkowa (puszka 460 g, ale ja wykorzystałam tylko 2/3 tej puszki, można wrzucić wcześniej zamkniętą puszkę do ciepłej wody, aby masa się lepiej rozsmarowywała)


Masa budyniowa

  • 2 budynie
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżeczki cukru pudru (tylko jeśli budynie są niesłodzone)
  • 20 dkg masła 

Budynie ugotować według przepisu na opakowaniu, po przestudzeniu zmiksować z masłem (w temperaturze pokojowej), stopniowo dodając budyń do masła.

Masa śmietanowa

  • 400 ml śmietany 30%
  • 3 łyżeczki cukru pudru
  • 2 śmietan fixy (ewentualnie można użyć żelatyny)

Śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec wsypać fix, wtedy powinna zrobić się dość sztywna. Jeśli używamy żelatyny to 1 łyżkę rozpuścić w pół szklanki gorącej wody, jak tylko żelatyna zacznie gęstnieć, ubijać śmietanę z cukrem, po paru minutach dodać żelatynę i dobrze zmiksować.

Ułożenie warstw

W foremce na warstwę biszkoptową wylać masę krówkową, rozsmarować równomiernie, rozłożyć herbatniki, wylać masę budyniową, rozłożyć herbatniki, wyłożyć ubitą śmietanę i posypać tartą czekoladą (lub inną posypką). Można skorzystać z polewy czekoladowej, ale jej nie rozpuszczać, tylko zetrzeć na tarce.

Ciasto schłodzić w lodówce, najlepiej kilka godzin, aby herbatniki dobrze nasiąkły i były miękkie.

sobota, 31 marca 2012, martie2010

TrackBack
TrackBack URL wpisu:



Locations of visitors to this page