Moje eksperymenty w kuchni
Blog > Komentarze do wpisu

Ryba w cieście francuskim ze szpinakiem

A oto nieco inna wersja znanego już przepisu na rybę w cieście francuskim. Zawsze to ciekawsza odsłona ryby, można przygotować dla gości, bo wygląda efektownie. Ja do szpinaku często dodaje ser kozi, bo go bardzo lubię, ale można zastąpić śmietaną.

Składniki:

  • paczka ciasta francuskiego
  • 4 filety z białej ryby (dorsz, tilapia)
  • szpinak świeży lub mrożony
  • 2-3 plasterki sera koziego (ewentualnie śmietana)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 białko
  • sól, pieprz, przyprawy
  • można dodać kilka pieczarek

 

Rybę przyprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami (np. przyprawą do ryb).

Szpinak świeży zblanszować, dodać czosnek, ser kozi lub śmietanę, sól, pieprz, przyprawy. Jeśli szpinak jest mrożony, to po rozmrożeniu podgrzać na oliwie, dodać czosnek, ser kozi, przyprawy (i pieczarki, jeśli nam zalegają w lodówce), dusić 2-3 minuty, doprawić do smaku. Lekko przestudzić.

Ciasto francuskie rozwałkować lekko i podzielić na porcje (4 mniejsze lub 2 duże). Na połowie każdej porcji ułożyć szpinak, na to rybę i znowu szpinak, następnie przykryć drugą połową ciasta, brzegi skleić. Ciasto można naciąć w dwóch czy trzech miejscach, aby podczas pieczenia wydostawała się para. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, po wierzchu posmarować białkiem.

Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piec około 15 minut (jeśli filet jest grubszy, to trochę dłużej), aż ciasto się zrumieni. Upieczony filet pokroić w grube plastry i podawać z ryżem lub sałatką.



Ryba w cieście francuskim ze szpinakiem.

wtorek, 27 marca 2012, martie2010

TrackBack
TrackBack URL wpisu:



Locations of visitors to this page