Moje eksperymenty w kuchni
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z jagodami

Niedawno odwiedzaliśmy znajomych, którzy mieszkają blisko lasu, a w nim podczas spaceru znaleźliśmy jagody. Postanowiłam wykorzystać do wypróbowania przepisu z książki "Tarty i placki" wydawnictwa McRae (podarowanej przez Sonię). Tarta owocowa wyszła świetna.

Kruchy spód:

  • 250g mąki (1 i 2/3 szklanki)
  • 65g drobnego cukru (1/3 szklanki)
  • 150g masła, schłodzonego (2/3 kostki)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki śmietany

Mąkę, cukier i sól wsypać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem. Wymieszać jajko i śmietanę i wlać do zagłębienia z produktów sypkich. Zagnieść szybko. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu ciasto rozwałkować na grubość około 3mm, podsypując mąką, aby się nie przykleiło. Wałek oprószyć mąką i nawinąć nań ciasto. Następnie zrolować z niego ciasto do formy do tart. Docisnąć do brzegów i dna formy, a na krawędziach ciasto zagiąć do wewnątrz, tworząc z niego brzeg grubości 5mm.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200C na 20 minut przed pieczeniem. Ciasto przykryć folią aluminiową, obciążyć fasolą/grochem lub kulkami do pieczenia tart i piec przez 5 minut, następnie kolejne 10 minut w temperaturze 190C. Odstawić do przestygnięcia na czas przygotowania kremu.

Krem:

  • 150g serka naturalnego
  • 75g cukru pudru (1/2 szklanki)
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • owoce - jagody, truskawki, jeżyny, maliny (do wyboru)
  • 1/3 szklanki galaretki (u mnie cytrynowa)

Utrzeć ser, cukier, śmietanę oraz skórkę i sok z cytryny na gładką masę. Przełożyć krem do formy z upieczonym i przestudzonym ciastem. Wyrównać.

Przygotować galaretkę z mniejszej ilości wody niż w przepisie na opakowaniu. Ostudzić.

Ułożyć owoce na kremie, zalać je przestudzoną galaretką i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Tarta jagodowa.

 

Tarta jagodowa.

niedziela, 15 lipca 2012, martie2010

TrackBack
TrackBack URL wpisu:



Locations of visitors to this page