Moje eksperymenty w kuchni
Blog > Komentarze do wpisu

Tarta z jagodami

Niedawno odwiedzali¶my znajomych, którzy mieszkaj± blisko lasu, a w nim podczas spaceru znaleĽli¶my jagody. Postanowiłam wykorzystać do wypróbowania przepisu z ksi±żki "Tarty i placki" wydawnictwa McRae (podarowanej przez Sonię). Tarta owocowa wyszła ¶wietna.

Kruchy spód:

  • 250g m±ki (1 i 2/3 szklanki)
  • 65g drobnego cukru (1/3 szklanki)
  • 150g masła, schłodzonego (2/3 kostki)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki ¶mietany

M±kę, cukier i sól wsypać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem. Wymieszać jajko i ¶mietanę i wlać do zagłębienia z produktów sypkich. Zagnie¶ć szybko. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Po wyjęciu ciasto rozwałkować na grubo¶ć około 3mm, podsypuj±c m±k±, aby się nie przykleiło. Wałek oprószyć m±k± i nawin±ć nań ciasto. Następnie zrolować z niego ciasto do formy do tart. Docisn±ć do brzegów i dna formy, a na krawędziach ciasto zagi±ć do wewn±trz, tworz±c z niego brzeg grubo¶ci 5mm.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200C na 20 minut przed pieczeniem. Ciasto przykryć foli± aluminiow±, obci±żyć fasol±/grochem lub kulkami do pieczenia tart i piec przez 5 minut, następnie kolejne 10 minut w temperaturze 190C. Odstawić do przestygnięcia na czas przygotowania kremu.

Krem:

  • 150g serka naturalnego
  • 75g cukru pudru (1/2 szklanki)
  • 2 łyżki ¶mietany kremówki
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • owoce - jagody, truskawki, jeżyny, maliny (do wyboru)
  • 1/3 szklanki galaretki (u mnie cytrynowa)

Utrzeć ser, cukier, ¶mietanę oraz skórkę i sok z cytryny na gładk± masę. Przełożyć krem do formy z upieczonym i przestudzonym ciastem. Wyrównać.

Przygotować galaretkę z mniejszej ilo¶ci wody niż w przepisie na opakowaniu. Ostudzić.

Ułożyć owoce na kremie, zalać je przestudzon± galaretk± i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Tarta jagodowa.

 

Tarta jagodowa.

niedziela, 15 lipca 2012, martie2010

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:



Locations of visitors to this page