Moje eksperymenty w kuchni
Blog > Komentarze do wpisu

Pulpeciki w sosie kokosowym

Przepis mocno zmodyfikowany tak, aby dostosować go do moich potrzeb i dostępności produktów, ale oryginalnie pojawił się u Gordona Ramsaya w programie Masterchef, a natknęłam się na przepis na Myfoodmywayblog. Pyszny, aromatyczny sos i delikatne pulpeciki to połączenie idealne, zaserwowałam z zielonymi szpeclami.

Składniki na pulpety:

  •  500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub pół na pół)
  •  1 sucha bułka (namoczyć i odcisnąć)
  •  2 łyżki bułki tartej
  •  2 łyżki mleka
  •  1/2 średniej cebuli (pokroić drobno lub zblenderować)
  •  2 łyżki oliwy
  •  przyprawy: sól, pieprz, garam masala, kolendra, chili, kumin


Bułkę namoczyć i odcisnąć, dodać do mięsa mielonego, dodać bułkę tartą, cebulę, przyprawy, mleko (ilość mleka zależy od tego, jaką mamy bułkę, czasem potrzeba więcej, a czasem mniej), wymieszać dokładnie. Formować kuleczki maczając dłonie w wodzie i smażyć 5 minut na rozgrzanej patelni, aż ładnie zbrązowieją. Wyjąć i odstawić na czas przygotowania sosu.


Składniki na sos:

  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 średniej cebuli
  • kawałek świeżego imbiru
  • kawałek trawy cytrynowej (można też użyć skórki i soku z cytryny lub limonki)
  • łyżka oliwy
  • pół puszki sosu pomidorowego (opcjonalnie)
  • 1 szklanka bulionu
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • pół łyżeczki świeżego chili (ewentualnie w proszku)
  • przyprawy: sól, pieprz, garam masala, kolendra (świeża lub w proszku), chili pieprz cayenne, kumin, cynamon


Czosnek, imbir i cebulę zblenderować na pastę i podsmażyć na oliwie, dolać sos pomidorowy (passatę lub pomidory krojone z puszki), dodać bulion i mleczko kokosowe, przyprawić, wrzucić nasze pulpeciki i gotować kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje.

 

Pulpeciki w sosie kokosowym.

niedziela, 03 lutego 2013, martie2010

TrackBack
TrackBack URL wpisu:



Locations of visitors to this page