Moje eksperymenty w kuchni
czwartek, 26 grudnia 2013

Ho ho ho, mam nadzieję, że wszyscy po świętach cali i zdrowi. U nas na stole świątecznym było to, co zawsze, czyli "tęgi" barszcz czerwony, uszka, sałatka śledziowa, sałatka warzywna, śledzie w oleju, śledzie w occie, karp, ryba po grecku, kompot z suszu, chleb na zakwasie, ciabata, groch z kapustą, kapusta z grzybami. No to wyszło co najmniej 12 potraw, wszystkich trzeba spróbować :). A w Boże Narodzenie doszły jeszcze domowej roboty wędliny - część pieczona, a część wędzona. No i ciasta - Kruszynka, Sernik z brzoskwiniami, Cycki murzynki, Ciasto ze śliwkami i Torcik makowy. Pycha, naprawdę.

A poniżej pomysł na dość szybki obiad, czasem dla urozmaicenia do środka fileta z kurczaka wkładam różne dodatki, tym razem były to suszone pomidory i ser kozi, obydwie rzeczy uwielbiam i mogę jeść na okrągło. Polecam.

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • kilka suszonych pomidorów
  • kilka plasterków sera koziego (ewentualnie fety)
  • sól, pieprz, przyprawy

Filet naciąć pośrodku, aby powstała kieszonka. Posypać solą, pieprzem i przyprawami. Do środka włożyć pokrojone pomidory i plasterki sera. Obsmażyć z obu stron na patelni z dodatkiem oliwy. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec około 30 minut w temperaturze 180st. C.

Po wyjęciu z piekarnika pokroić na plastry i podać z podsmażonymi ziemniakami lub ryżem.

Rolada z kurczaka

Rolada z kurczaka z ziemniakami

środa, 18 grudnia 2013

A tutaj takie szybkie danie z tego co zostało w lodówce po faszerowanej papryce. Można podać z ryżem lub takim nadzieniem napełnić pity.

Składniki:

  • 500g filetów z kurczaka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy/oleju
  • pół puszki kukurydzy
  • pół puszki fasoli czerwonej
  • papryka czerwona
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego lub pomidorów w puszce
  • sól, pieprz, pieprz cayenne, papryka w proszku

Cebulę i czosnek posiekać i przesmażyć szybko na rozgrzanej oliwie. Kurczaka obsypać mąką ziemniaczaną i usmażyć szybko na patelni razem z cebulą i czosnkiem. Dodać pozostałe warzywa - paprykę, fasolkę, kukurydzę (lub inne). Zalać przecierem pomidorowym i gotować jeszcze kilka minut. Doprawić solą, pieprzem, pieprzem cayenne, papryką wędzoną w proszku.

Ryż ugotować. Aby wyszedł najlepszy i sypki należy podprażyć surowy ryż na odrobinie oliwy, jak tylko ziarenka wchłoną oliwę i będą wszystkie takie bardziej białe, zalać wodą i gotować w proporcji 2:1 (2 porcje wody na 1 porcję ryżu, trzeba posolić). Na koniec wyłączyć gaz i przykryć garnek, ryż dojdzie w tym cieple. Nie trzeba odcedzać, wodę wchłonie ryż. 

 

Kurczak z warzywami w sosie pomidorowym i ryż na sypko

niedziela, 15 grudnia 2013

Weszłam na tę stronę, a za chwilę już szykowałam daktyle i piekłam ciasto drwala. Wyszło świetne, polewa kokosowa jest boska, taka słodziutka i chrupiąca, pewnie skorzystam z tego pomysłu na polewę przy innych ciastach, np. zrobię ją zamiast polewy czekoladowej. Ciacho jest przepyszne!

Składniki:

  • 2 duże jabłka,
  • 200 g suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 125 g miękkiego masła
  • 225 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli


Polewa kokosowa:

  • 60 masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g wiórków kokosowych

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, daktyle posiekać i wszystko wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać gotującą się wodę, przykryć i odstawić na 10 minut.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na puszysty, jasny krem. Dodać zaparzone owoce i przesianą mąkę wymieszaną z solą. Wszystko wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej (23 x 23 cm) lub prostokątnej formy. Piec 45 minut.

W tym czasie przygotować polewę - wszystkie składniki przełożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Po 45 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, po wierzchu rozsmarować polewę kokosową i wstawić do pieca na kolejne 20 minut, do czasu, aż wierzch zarumieni się.


Ciasto drwala

poniedziałek, 02 grudnia 2013

Już parę razy wypróbowałam tradycyjny deser brytyjski ze słodkiego chleba, do tego celu użyłam włoskiego panettone, ale inne pieczywo, np. chleb tostowy lub chałka też będą świetne. Tym razem deser wzbogaciłam bananami i likierem Baileys za radą Jamiego Olivera - strona. Nieskomplikowane, a naprawdę pyszne.

Składniki:

  • kilka kromek chałki lub słodkiego chlebka (np. włoskiego Pannetone)
  • 70g masła
  • 600 ml śmietany 18%
  • 600 ml mleka (ja użyłam mniej)
  • 100g cukru (np. brązowego)
  • ziarenka z połowy laski wanilii (lub esencja waniliowa czy cukier waniliowy)
  • 3 jajka

Opcjonalnie:

  • 3 banany
  • 2 chluśnięcia Baileys (Jamie proponuje dodać 100ml)
  • garść rodzynek

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Kromki chlebka też, ułożyć je posmarowaną częścią do góry w naczyniu tak, aby na siebie zachodziły. Jeśli używamy bananów i rodzynek, to ułożyć je pomiędzy kromeczkami. Można zrobić to w dwóch warstwach.

Piekarnik nagrzać do 180st. C. Wymieszać dobrze cukier, wanilię i jajka, następnie dodać śmietanę i mleko. Mieszać, aż masa będzie gładka. Zalać tą śmietanką kromki (polać też Baileys) i odstawić na 20 minut, aby dobrze nasiąkło.

Piec około 35 minut. Świetnie smakuje jeszcze ciepły oraz z gałką lodów waniliowych.

Bread & butter pudding

poniedziałek, 25 listopada 2013

Przepis na poniższą pyszność znalazłam u Marthy oraz u Jamiego Olivera i zrobiłam swoją wersję. Te ziemniaczki są fantastyczne, można je jeść bez niczego, ale świetne są jako dodatek do mięs. Trzeba uważać, żeby dopiekły się również w środku.

Składniki:

  • 1,5 kg dużych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka mleka
  • 300 ml śmietany 18%
  • garść parmezanu i garść innego żółtego sera, najlepiej Gruyere (opcjonalnie)
  • gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz


Ziemniaki obrać. Pokroić na cienkie plasterki - można użyć tarki (tej części z trzema otworami). Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Plasterki przełożyć do naczynia. Śmietanę wymieszać z mlekiem. Dodać sól, posiekaną cebulkę, rozgnieciony czosnek, pieprz i startą gałkę muszkatołową. Piec około 1-1,5hrs w temperaturze 180 st. C.  (przez godzinę powinny być przykryte folią, a potem można odkryć). Powinny być brązowe i chrupiące.

Ziemniaki można podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs czy ryb. Dobre również na zimno.

Ziemniaki Dauphinoise

środa, 20 listopada 2013

Przepis znalazłam tutaj i zaciekawił mnie tym, że jest zupełnie inny. Najczęstszy sposób na ten rodzaj mięsa to oczywiście grill, ale teraz w chłodniejsze dni taka pieczona karkówka jest wygodniejsza w przygotowaniu. Upiekłam ją po prostu w rękawie i wyszła bardzo miękka, sos był rewelacyjny. Naprawdę polecam.

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 3 cebule
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Opcjonalnie:

cukinia, pieczarki, papryka, marchewka

Sos:

  • 500 ml sosu pomidorowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka papryki mielonej słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki mielonej ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka octu
Kotlety z karkówki posolić, posypać pieprzem i obsmażyć na dość ostrym ogniu z obu stron.
Tak przygotowane kotlety układamy w naczyniu do zapiekania (ja dodatkowo wrzuciłam wszystko do rękawa do pieczenia).
Cebulę w plasterkach posypać mięso, dodałam też inne warzywa (cukinię, pieczarki, paprykę, marchewkę).
Przygotować sos - wymieszać wszystkie składniki sosu razem i polać mięso. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku, przykryć zapiekać około godziny w 180st. C (na każde 500 g karkówki trzeba liczyć 30 minut pieczenia).
Ze względu na to, że dodałam pieczarki, wytworzyło się dość dużo płynu. Można wtedy zagęścić sos dodając trochę mąki wymieszanej z zimną wodą (trzeba wyjąć wcześniej mięso bo jest takie delikatne, że może się porozpadać przy mieszaniu). Ale najlepiej jest ten sos zredukować.
Podać z ryżem, kaszą lub ziemniaczanym puree.



Karkówka w sosie pomidorowym z warzywami

niedziela, 17 listopada 2013

Poniżej smakowita pasta do chleba, którą jadłam u znajomych, nie wiem nawet skąd ten pomysł pochodzi. Oczywiście nie ma sensu piec dwóch papryk w piekarniku, warto wykorzystać okazję, kiedy piecze się coś innego. Ja zwykle piekę dodatkowe dwie papryki, jeśli robię inne danie z tego warzywa lub wrzucam na dolną półkę piekarnika, podczas gdy na górnej piecze się np. chleb. Papryka podczas pieczenia zmienia zupełnie swój smak, jest świetna. Uwielbiam!

Składniki:

  • 2 papryki
  • kilka paluszków krabowych
  • 3 łyżki serka twarogowego (np. Piątnicy)
  • sól, pieprz, kropla cytryny

Papryki upiec. Po upieczeniu zdjąć z nich skórkę. W tym celu wystarczy gorące papryki zamknąć w szczelnym pojemniku na 10 minut, a po tym czasie skórka dobrze odejdzie (ja użyłam naczynia żaroodpornego, w którym się piekły). Pokroić je w kostkę. Wymieszać z twarożkiem, pokrojonymi paluszkami krabowym i serem, doprawić.

 

Pasta z pieczonej papryki i paluszków krabowych

poniedziałek, 11 listopada 2013

Poniżej przepis na pastę z awokado, czyli Guacamole, które można serwować do takiego kurczaka, jako dip lub jako pastę na pieczywo. Inspirację znalazłam tutaj. Jestem zachwycona, pasta świetnie smakuje na domowym chlebku na zakwasie. Ilość cebuli i chili zależy od waszego smaku, można ich dodać więcej dla ostrzejszego smaku.

Składniki:

  • 2 awokado (dojrzałych, obranych i pokrojonych w małą kostkę)
  • 1 ząbek czosnku (starty na tarce)
  • 1/2 - 1 cebula (pokrojonej w kosteczkę)
  • 1 mała papryczka chili (pokrojona w kosteczkę)
  • pół dojrzałego pomidora (bez nasion, pokrojonego w kosteczkę)
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • kolendra

Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki, pokropić sokiem z cytryny (lub limonki), dodać pokrojoną cebulę, czosnek, papryczkę, dodać sól, pieprz i kolendrę. Na koniec dodać pokrojonego pomidora.

Schłodzić w lodówce (najlepiej schłodzić pastę przed dodaniem pomidora, aby nie utracił swojego smaku).

Guacamole - pasta z awokado

 

Guacamole - pasta z awokado



środa, 06 listopada 2013

Wspaniała zupa krem z dyni z sokiem z pomarańczy - przepis z Kwestii Smaku. Lekko pikantna dzięki imbirowi i papryczce, ale złagodzona słodyczą pomarańczy. Jeśli przygotowuję bulion, to zwykle miksuję również ugotowane warzywa (marchew, pietruszka, por).

Składniki:

  • dynia - 500g
  • włoszczyzna na bulion
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru
  • sok z jednej pomarańczy (1/3 szklanki)
  • sól, pieprz
  • 1 mała ostra papryczka (albo dwie)
  • 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy
  • 50-100g serka naturalnego (Philadelphia, Bieluch lub mascarpone)

Przygotować bulion (najlepiej poprzedniego dnia), ale można też użyć wody.

Dynię umyć, usunąć pestki, obrać (dyni hokkaido nie trzeba obierać), pokroić w kostkę.

W garnku roztopić masło z oliwą, włożyć imbir i delikatnie podsmażyć przez około pół minuty. Włożyć dynię, szczyptę soli i smażyć mieszając przez około 3 minuty. Dodać imbir w proszku, wlać sok pomarańczowy i tyle wody lub bulionu aby przykryć dynię. Gotować do miękkości przez około pół godziny.

Dodać serek i przelać do pojemnika blendera. Zmiksować na gładki krem. Po zmiksowaniu sprawdzić czy nie trzeba zupy doprawić solą. Podawać z płatkami migdałów zrumienionymi na suchej patelni i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Zupa z dyni z pomarańczą

niedziela, 27 października 2013

Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Zwiększyłam trochę proporcje, tzn, dodałam cały 1kg sera, a oprócz śmietany dodałam też 2 łyżki serka mascarpone. Sernik pozostał biały, gdyż od początku pieczenia był przykryty z góry folią aluminiową. Pyszny, gęsty i prawie wyleciał mi z foremki, ale potem nieco opadł, więc już się zmieścił. Przepyszny, delikatny, ale dość ciężki, rozpływa się w ustach, wszystkim bardzo smakował.

Składniki na spód:

  • 250 g ciasteczek digestive
  • 125 g masła, rozpuszczonego


Formę tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka pokruszyć lub rozdrobnić mikserem, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć nimi spód i boki tortownicy. Schłodzić w lodówce.

Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Składniki na masę serową:

  •  750 g kremowego sera (najlepiej twaróg śmietankowy, trzykrotnie mielony)
  •  3 duże jajka
  •  220 g cukru pudru
  •  180 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  •  2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  •  60 ml soku z cytryny


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki masy dokładnie zmiksować, miksturę wylać na schłodzony wcześniej spód. 

Piec w temperaturze 170ºC w kąpieli wodnej dopóki sernik się nie zetnie na środku, sprawdzić patyczkiem - powinien być sprężysty. Może to potrwać nawet ponad 1,5 godziny.

Kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.

Sernik nowojorski

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24
| < Listopad 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Zakładki:
01 O mnie
02 Przepisy
03 linki



Locations of visitors to this page