Moje eksperymenty w kuchni

słodkości

niedziela, 15 grudnia 2013

Weszłam na tę stronę, a za chwilę już szykowałam daktyle i piekłam ciasto drwala. Wyszło świetne, polewa kokosowa jest boska, taka słodziutka i chrupiąca, pewnie skorzystam z tego pomysłu na polewę przy innych ciastach, np. zrobię ją zamiast polewy czekoladowej. Ciacho jest przepyszne!

Składniki:

  • 2 duże jabłka,
  • 200 g suszonych daktyli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 125 g miękkiego masła
  • 225 g mąki
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • duża szczypta soli


Polewa kokosowa:

  • 60 masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 50 g wiórków kokosowych

Jabłka obrać i pokroić w kostkę, daktyle posiekać i wszystko wymieszać z sodą oczyszczoną. Dodać gotującą się wodę, przykryć i odstawić na 10 minut.

Masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na puszysty, jasny krem. Dodać zaparzone owoce i przesianą mąkę wymieszaną z solą. Wszystko wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej (23 x 23 cm) lub prostokątnej formy. Piec 45 minut.

W tym czasie przygotować polewę - wszystkie składniki przełożyć do rondla i podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż cukier całkowicie się rozpuści.

Po 45 minutach wyjąć ciasto z piekarnika, po wierzchu rozsmarować polewę kokosową i wstawić do pieca na kolejne 20 minut, do czasu, aż wierzch zarumieni się.


Ciasto drwala

poniedziałek, 02 grudnia 2013

Już parę razy wypróbowałam tradycyjny deser brytyjski ze słodkiego chleba, do tego celu użyłam włoskiego panettone, ale inne pieczywo, np. chleb tostowy lub chałka też będą świetne. Tym razem deser wzbogaciłam bananami i likierem Baileys za radą Jamiego Olivera - strona. Nieskomplikowane, a naprawdę pyszne.

Składniki:

  • kilka kromek chałki lub słodkiego chlebka (np. włoskiego Pannetone)
  • 70g masła
  • 600 ml śmietany 18%
  • 600 ml mleka (ja użyłam mniej)
  • 100g cukru (np. brązowego)
  • ziarenka z połowy laski wanilii (lub esencja waniliowa czy cukier waniliowy)
  • 3 jajka

Opcjonalnie:

  • 3 banany
  • 2 chluśnięcia Baileys (Jamie proponuje dodać 100ml)
  • garść rodzynek

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Kromki chlebka też, ułożyć je posmarowaną częścią do góry w naczyniu tak, aby na siebie zachodziły. Jeśli używamy bananów i rodzynek, to ułożyć je pomiędzy kromeczkami. Można zrobić to w dwóch warstwach.

Piekarnik nagrzać do 180st. C. Wymieszać dobrze cukier, wanilię i jajka, następnie dodać śmietanę i mleko. Mieszać, aż masa będzie gładka. Zalać tą śmietanką kromki (polać też Baileys) i odstawić na 20 minut, aby dobrze nasiąkło.

Piec około 35 minut. Świetnie smakuje jeszcze ciepły oraz z gałką lodów waniliowych.

Bread & butter pudding

niedziela, 27 października 2013

Przepis znalazłam na stronie Moje Wypieki. Zwiększyłam trochę proporcje, tzn, dodałam cały 1kg sera, a oprócz śmietany dodałam też 2 łyżki serka mascarpone. Sernik pozostał biały, gdyż od początku pieczenia był przykryty z góry folią aluminiową. Pyszny, gęsty i prawie wyleciał mi z foremki, ale potem nieco opadł, więc już się zmieścił. Przepyszny, delikatny, ale dość ciężki, rozpływa się w ustach, wszystkim bardzo smakował.

Składniki na spód:

  • 250 g ciasteczek digestive
  • 125 g masła, rozpuszczonego


Formę tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka pokruszyć lub rozdrobnić mikserem, wymieszać z roztopionym masłem, wyłożyć nimi spód i boki tortownicy. Schłodzić w lodówce.

Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Składniki na masę serową:

  •  750 g kremowego sera (najlepiej twaróg śmietankowy, trzykrotnie mielony)
  •  3 duże jajka
  •  220 g cukru pudru
  •  180 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
  •  2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  •  60 ml soku z cytryny


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki masy dokładnie zmiksować, miksturę wylać na schłodzony wcześniej spód. 

Piec w temperaturze 170ºC w kąpieli wodnej dopóki sernik się nie zetnie na środku, sprawdzić patyczkiem - powinien być sprężysty. Może to potrwać nawet ponad 1,5 godziny.

Kąpiel wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową.

Sernik nowojorski

piątek, 25 października 2013

Przepis zaczerpnęłam ze strony Nigelli - link. W ostatnich tygodniach chciałam wypróbować jakieś inne rodzaje sernika. Na pierwszy ogień poszedł sernik po londyńsku. Wiele zależy od użytego sera, dobrze, żeby był zwarty i gęsty, no i musi być bardzo dobry w smaku. Mmm, sernik wyszedł pyszny!! Po prostu niebiański smak.

Składniki.

Spód:

  •  150 gr ciasteczek digestive
  •  75 gr masła (miękkiego)

Masa serowa:

  •  600 gr twarogu (użyłam z Łowicza)
  •  150 gr cukru
  •  3 jajka
  •  3 żółtka
  •  1 ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii (ja dodałam prawdziwej wanilii)
  •  1 ½ łyżeczki soku z cytryny

Polewa (to pominęłam)   

  •  145 ml śmietany
  •  ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
  •  1 cukru

Ciastka rozgnieść i wymieszać z miękkim masłem, najlepiej w blenderze, aż konsystencja przypomina mokry piasek (dla urozmaicenia można dodać kilka kawałków gorzkiej czekolady).

Wyłożyć spód formy (o średnicy 20 cm), przyciskając palcami lub łyżką. Schłodzić formę w lodówce, do momentu przygotowania masy serowej. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180st. C
Ser umieścić w dużej misie, zmiksować krótko, dodać cukier. Wbijać stopniowo jajka i żółtka jajek i miksować, dodać wanilię i sok z cytryny.
Sernik piec w kąpieli wodnej. Zagotować wodę w czajniku. Owinąć formę podwójnie złożoną folią, włożyć do większej formy. Dzięki temu woda nie dostanie się do masy w trakcie pieczenia w kąpieli wodnej. Wlać masę serową do formy z ciasteczkami i wlać gorącą wodę do większej formy, mniej więcej do połowy wysokości. Wstawić do piekarnika i piec 50 minut do 1 godziny. Ubić śmietanę z cukrem i wanilią, rozsmarować na powierzchni sernika. Wstawić do piekarnika jeszcze na 10 minut.
Ostrożnie wyjąć, odpakować formę z folii i ostudzić. Przestudzony sernik najlepiej schłodzić.

Jeśli wam się spieszy, to można pominąć robienie polewy, sernik i tak jest pyszny. Można też piec sernik zwyczajnie (w piekarniku, nie w kąpieli wodnej) raz tak zrobiłam, ale wstawiłam naczynie z wrzącą wodą na dolną półkę, aby sernik był delikatny.

Sernik londyński

czwartek, 08 sierpnia 2013

Takie oto ciasto wynalazła Małgosia, w oryginale z malinami, ale my wolimy je z jagodami, przepis od Arabeski . Przepyszne, rozpływa się w ustach, w sam raz na letnie dni.

Ciasto:

  • 4 żółtka
  • 125 g masła lub dobrej margaryny
  • 150 g mąki tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
  • cukier waniliowy


Piana:

  • 4 białka
  • 150 g drobnego cukru
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku cytrynowego
  • szczypta soli


Ponadto:

  • ok. 300 g malin lub jagód


Miękki tłuszcz utrzeć z cukrem pudrem. Obydwie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do masy maślanej na zmianę z żółtkami i mlekiem (po 1 łyżce na raz) ciągle ucierając. Ciasto powinno być dosyć gęste. Wyłożyć do tortownicy (o średnicy ok. 26 cm) i piec wstępnie 20-25 minut w temp. 180 st. C.

Około 5 minut przed końcem pieczenia ubić białka z odrobiną soli. Stopniowo dodawać cukier, wciąż ubijając, aż piana będzie sztywna. Kiedy cukier się rozpuści, dodać przesianą mąkę ziemniaczaną. Na koniec wlać ocet winny (sok cytrynowy) i delikatnie wymieszać.

Na gorące podpieczone ciasto wyłożyć maliny/jagody, a na wierzchu rozsmarować pianę. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 20-25 minut.

Ciasto z jagodami i pianką

czwartek, 01 sierpnia 2013

Sezon na owoce w pełni, dziś dzielę się przepisem na świetne kruche ciasto z malinami - link -  lub musem malinowym i lekką budyniową pianką, mnóstwo osób już je piekło może wy jeszcze nie? Pyszne, nie za słodkie, można jeść do woli.

 

Kruche ciasto z malinami i pianką

 

Składniki na kruche ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek


Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.

Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Składniki na budyniową piankę:

  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (ja dałam prawdziwą wanilię)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego


Ponadto:

  • mus malinowy (z zeszłego roku, rozmrożony), w oryginale 500 g malin
  • cukier puder do oprószenia


Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i polać musem (w oryginale świeże maliny). Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).



Kruche ciasto z musem malinowym i pianką

wtorek, 30 lipca 2013

Przepis na te muffinki pochodzi ze strony Moje Wypieki, wypróbowałam i są świetne. Dobre jako deser, do kawy czy herbatki, można też wziąć do pracy jako przekąskę. Łatwe do zrobienia, a trwa to dosłownie moment.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 3 dojrzałe banany średniej wielkości, rozgniecione
  • 2/3 szklanki cukru
  • 40 ml oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 120 g posiekanych orzechów włoskich

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, kakao. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, rozgniecione banany, mleko. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać, dodając na koniec posiekaną czekoladę i orzechy.

Blachę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej foremki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce.

 

Muffinki czekoladowo - orzechowe

poniedziałek, 22 lipca 2013

Truskawki już raczej się skończyły w tym roku (przynajmniej te smaczne i słodkie), ale ja mam tu jeszcze stary i sprawdzony przepis od mamy na świetne ciasto. Można sobie przepis zachować na przyszły rok, chociaż ja spróbuję jeszcze zrobić ten biszkopt z malinami lub jagodami.

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 niecała szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier, następnie jajka, a na koniec dodać mąkę z proszkiem, wymieszać delikatnie.

Piec około 30-40 minut w temperaturze 160 st. C. Moja forma ma 25cmx40cm. Biszkopt nadaje się też do przekładania.

Dodatkowo:

  • 2 galaretki owocowe
  • 300g truskawek

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody i odstawić do stężenia. Na biszkopt po wystudzeniu wyłożyć truskawki jedna obok drugiej i polać tężejącą galaretką. Schłodzić w lodówce.

Biszkopt z truskawkami

Truskawki

czwartek, 30 maja 2013

Dziś na deser miałam fajny, kolorowy biszkopt z owocami i galaretką, krem w torebce kupiłam jakiś czas temu i wpadł mi w ręce, a nie chciałam, żeby się zmarnował. Z owoców miałam w domu tylko brzoskwinie w puszce, ale na pewno ciasto będzie dobre z innymi owocami, z truskawkami, malinami czy jagodami. Przepis na biszkopt jest tej strony. Reszta zależała od tego, co było akurat w domu.

Składniki:

Biszkopt

  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem - dałam gotowy krem do tortów z torebki, należy tylko zmiksować z zimnym mlekiem. Dobra będzie też bita śmietana z jakimś śmietan-fixem.

Puszka brzoskwiń

2 galaretki - wymieszane z 2 szklankami gorącej wody, odstawione do stężenia

Białka ubić, pod koniec dodać cukier, miksować, następnie dodawać stopniowo żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy, wymieszać delikatnie. Wlać do formy o średnicy 21cm wysmarowanej tłuszczem.

Biszkopt piec około 30 minut, do suchego patyczka, w temperaturze około 180C. Po przestudzeniu przekroić na pół, przełożyć większą częścią kremu, resztę kremu wyłożyć na wierzch, następnie pokrojone brzoskwinie i galaretka (jak już zacznie gęstnieć).

Odstawić do lodówki na około 3 godzin, ewentualnie na całą noc.

 

Ciasto z kremem, owocami i galaretką



Ciasto z kremem, owocami i galaretką

czwartek, 28 marca 2013

Kto nie lubi serników, raczej każdy uwielbia, a ja proponuję lżejszą wersję, ciasto jogurtowe, które smakuje prawie jak sernik. Całkiem szybkie, delikatne, można polecić. Ciasto i przepis dostałam od Agi, wypróbowałam i jest świetne.

Składniki na kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • pół kostki masła lub margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 4 żółtka


Składniki na masę jogurtową:

  • 1,5 - 2 duże jogurty naturalne (najlepiej gęste np. greckie)
  • 1 budyń śmietankowy w proszku
  • cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 białka


Mąkę przesiać, na to zetrzeć na tarce zimną margarynę (lub pokroić nożem), dodać proszek do pieczenia, cukier i żółtka. Wszystko zagnieść dość szybko. Jeśli ciasto będzie zbyt twarde - dodać trochę jogurtu/śmietany. Schłodzić w lodówce przez pół godziny.

Jogurty wymieszać z budyniem w proszku i cukrem waniliowym. Białka ubić ze szklanką cukru i dodać do jogurtu, połączyć, mieszając delikatnie.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (średnica 22cm). Wyjąć kruche ciasto z lodówki, większą część rozwałkować i wyłożyć w blaszce. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i podpiec przez 5-10 minut.
Następnie wyjąć i wylać masę, a pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce na grubych oczkach po wierzchu. Piec w temp. 180C przez około 50 minut. Po upieczeniu przestudzić w piekarniku.


Ciasto jogurtowe

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6
| < Lipiec 2014 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Zakładki:
01 O mnie
02 Przepisy
03 linki



Locations of visitors to this page